Ankara Kalesi’nin dış duvarlarında yer alan tarihi Kurşunlu Han ile Mahmut Paşa Bedesteni’nin birleştirilmesiyle tek bir yapıt halinde tasarlanan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleolitik Çağ’dan başlayarak Anadolu topraklarının eşsiz medeniyetlerine kadar uzanan özgün eserleriyle ilgi çekiyor.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Müzenin tarihi akışı, aslında bu iki yapının da ötesine dayanıyor. 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yönlendirmesiyle, ülkenin dört bir tarafından Hitit eserleri toplatılmaya başlar. Dönemin Kültür Müdürü Galip Bey Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ve Roma Hamamı’nı bir “Eti Müzesi”ne dönüştürerek toplanan eserlerle birlikte ilk adımı atmıştır. Zamanla yetersiz gelen alan sebebiyle Osmanlı döneminden kalma bu iki eski bina restore edilerek bugünkü Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Müze birçok tarihi eserin, özgün koleksiyonların ve paha biçilemez parçaların yer aldığı dünyaca ünlü bir müze haline gelmiş, 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülüne layık görülmüştür.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2014 yılında restore edilerek sanal ortam ziyaretlerine de kapılarını açan müzeyi aşağıdaki linkten ziyaret edebilirsiniz: https://bit.ly/36J8HXt