Bomonti Bira Fabrikası, 1890 yılında Feriköy’de İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından kurulmuştur. Fabrika, Osmanlı dönemindeki en büyük yatırımlardan biri ve ilk seri üretim "bira fabrikası" olması nedeniyle oldukça önemlidir. Fabrikanın zamanla ününün artması, bulunduğu semtin de aynı isimle anılmasına yol açmış, kendi modern tarihine giden yolda ilk adımları atmasına sebep olmuştur.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uzun bir süre faaliyet gösteren tarihi Bomonti Bira Fabrikası 1991 yılında kapatılmıştır. 2003 yılında Tekel’in özelleştirilmesi sürecinden sonra taşınmazların satışı kararıyla kaderi yeniden değişmiştir. 2006 yılında başlayan ihale sürecinin ardından, IC Holding fabrikanın altındaki alana 34 katlı Bomonti Hilton’u inşa etmiştir. 2015 yılında, Doğuş Grubu ve ortağı Pozitif öncülüğünde, bira fabrikasının ruhu korunarak restorasyonu yapılmış ve günümüze adapte edilen mimarisiyle hayranlık uyandıran bugünkü Bomontiada kurulmuştur.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bomontiada, zamanın bir türlü eskitemediği izleriyle bugün özellikle gençler için ortak bir buluşma noktası, sanat, müzik ve sosyalleşme alanı olarak faaliyetine devam etmektedir.