Dünyaca ünlü bir Fransız demiryolu şirketi dönemin aristokratlarına, ünlülerine ve milyonerlerine hizmet vermek üzere tarihin en uzun ve en lüks yolculuk seferlerini 1883 yılında başlatır. Doğu Ekspresi (Orient Express) ismini taşıyan bu tren yolculuğunda, Paris’ten yola çıkan misafirler Münih, Viyana ve Sofya üzerinden İstanbul Sirkeci Garı’na ulaşır. Gelen birinci sınıf yolcuların konaklama talebine cevap verebilmek için 1892-1895 yılları arasında Beyoğlu Tepebaşı’nda Mimar Alexander Vallaury tarafından Pera Palas Hotel inşa edilir. Bugün hâlâ korunan Murano Avizeler, Uşak Halıları ve Mermer işçiliği ile 19. yüzyıl İstanbul mimarisinin izlerini taşımaktadır ve Art Nouveau, neo-klasik ve oryantalist karma üslupta tasarlanmıştır.

Otel, yapıldığı dönem ve sonrasında Türkiye tarihini derinden etkileyen birçok olaya tanıklık etmiştir. 1900’lerde Avrupa’dan gelen çok önemli isimleri ağırlamış, onlara benzersiz bir İstanbul deneyimi yaşatmıştır. İngiliz yazar Agatha Christie 1926 ve 1932 yılları arasında birçok defa Pera Palas’ın konuğu olmuştur. Yazarın, en bilinen romanlarından biri olan “Doğu Ekspresi’nde Cinayet”i, otelde kaldığı yaklaşık on üç gün süresince yazdığı söylenmektedir. Ernest Hemingway, İsmet İnönü, Kral VIII. Edward, Kraliçe II. Elizabeth, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, General Franz von Papen, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Ninette de Valois, Mata Hari, Cicero ve Mikis Theodorakis de otelin ünlü konukları arasındadır.

Pera Palas, Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olmasının yanı sıra, İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında ilk elektrik verilen bina olması, ilk elektrikli asansör kullanımı ve ilk akar sıcak su gibi dönemin önemli ilklerini de bünyesinde barındırıyordu.

Mustafa Kemal Atatürk, Pera Palas’ta birçok kez konaklamış, 101 numaralı odası müze haline getirilmiştir. Müze oda her gün saat 11:00 – 12:00 ve 15:00 – 16:00 saatleri arasında tüm ziyaretçilere açıktır.