Alejandro Aravena, günümüz sorunlarını mimarinin yaratıcı gücüyle çözüme kavuşturan 1967 doğumlu, Şili asıllı dünyaca ünlü bir mimardır. Universidad Católica de Chile (Şili Katolik Üniversitesi) Mimarlık bölümünden 1992 yılında mezun olan Aravena, 1994’te Alejandro Aravena Architects’i kurmuştur.

Küresel konut krizine karşı irdeleyici ve yaratıcı çözümlerle mücadele veren Aravena, kurucusu olduğu Elemental Mimarlık Stüdyosu’nda düşük bütçeli, tüketicilerin de yaratım sürecine dahil oldukları, uygulanabilir ve pratik yapılardan oluşan konseptler dahilindeki projelere imza atıyor. Özellikle düşük gelir seviyesine sahip bölgelerde yarısı hükümete yarısı da konut sahiplerine ait “artımlı” (incremental) tasarım olarak ifade edilen bu projeler onun özel ilgi alanını oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu tasarımlarını da kendi web sitesinde “açık kaynak” şeklinde dolaşıma sunan Aravena, “Benim mimari felsefem, toplumu sürecin içine dahil etmektir!” diyerek kendi mimari anlayışını ve tasarıma bakış açısını özetler.

Toplumsal konularda gösterdiği özverili çalışmalarının yanı sıra 2000-2005 yılları arasında Harvard Graduate School of Design’da Misafir Profesör olarak görev alır ve Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Üyesi olarak seçilir. Pritzker Ödül Jürisi üyesi olmanın yanında 41. Pritzker Ödülü’nün de sahibidir. 2006’da Erich Schelling Mimarlık Madalyası (Almanya), XI Venedik Bienali’nde Gümüş Aslan, 2010’da Marcus Ödülü gibi oldukça prestijli ödüller almıştır. Kendi tasarım ve mimari konseptine uygun Şili’deki Quinta Monroy Evleri, Meksika’daki Las Cruces Pilgrim Gözlem Noktası, yine Şili’deki Villa Verde Evleri, UC İnovasyon Merkezi, Teksas’taki St. Edward’s Üniversitesi ve Arjantin’deki IDGB Yeni Ülke Ofisi en çok bilinen eserlerindendir.