Modern mimari denince akla gelen cesur mimarlardan Álvaro Siza Vieira, 1933 yılında Portekiz’in kıyı kasabalarından biri olan Matosinhos’ta doğmuş çağdaş bir mimardır. Gençliğinde bir heykeltıraş olmak istese de babasının ısrarları üzerine heykeltıraşlık hayalinden uzaklaşıp mimarlık kariyerine doğru adımlarını atmıştır. 1949 yılında Porto Güzel Sanatlar Okulu’na başlamış, henüz mezun olmadan hayata geçen projeleriyle genç yaşta dikkat çekip, eski profesörü Fernando Távora ile iş birliği fırsatını yakalamıştır. Bu iş
birliğinden çokça öğrenimler elde edip çağdaş mimari sanatına olan bilgi birikimlerini artırmış, özgün ve takdir edilesi eserleriyle kendi camiasında ün kazanmıştır.

Mesleki kariyerinin yanı sıra başarılı bir akademik hayatı da sürdüren Siza, profesörlük unvanına uzanan bir kariyere sahiptir. Dünyanın dört bir yanında, birçok üniversitede konuşmalar yapma fırsatı yakalamış, konferanslar ve öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir. Mimarlık kariyerinin başlarında küçük yapılarla ilgilenen Siza, 1974 Portekiz Devrimi’nden sonra sosyal konut projeleriyle ön plana çıkmış, gecekondu koşullarını iyileştirmeye yönelik devlet destekli projelerde rol almıştır. Quinta da Malagueira projesiyle, eski bir Roma kasabası olan Évora’nın eteklerinde, bir banliyö topluluğu tasarlamış, yaklaşık 20 yıllık süre boyunca, 27 hektarlık bir alanda 1200 konuttan oluşan bir kompleks inşa edilmiştir. Bu çalışmaları sanatçıya sosyo-politik bir ün kazandırmış ve uluslararası tanınırlığını artırmıştır.

Başarıyla yürüttüğü mimarlık mesleğinde 1992 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’ne layık görülen Siza, Mies van der Rohe Ödülü, Portekiz Ulusal Mimarlık Ödülü, Wolf Sanat Ödülü gibi pek çok prestijli ödülün de sahibidir. Kendi ülkesi dışında inşa ettiği ilk eseri, Berlin’deki Bonjour Tristesse, Brezilyalı Ressam Iberê Camargo’nun eserlerinin korunabilmesi ve sergilenebilmesi için Iberê Camargo Vakfı Binası, Nadir Afonso Vakfı Sanat Galerisi, Porto Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Binası, Serralves Çağdaş Sanatlar Müzesi en çok bilinen eserleri arasındadır.