1852 ile 1926 yılları arasında yaşayan Antoni Gaudi, Katalonya’nın Reus şehrinde doğdu. Katalan mimarisine dünya çapında şöhret ve itibar kazandırdı. Geleneksel tarzı yeni teknik çözümlerle sentezleyen Gaudi, mimari anlayışına plastik sanatları entegre eden bir tasarımcıydı.

Barselona'da mimarlık okudu. Katalonya’nın rönesansı olarak adlandırılan dönemde eşsiz eserlerini Barselona için yarattı. Hem Katalan modernizminin hem de mimari anlamda Art Nouveau akımının en önemli temsilcisiydi. Gaudi doğadan ilham aldı, çocukluğunun geçtiği bahçedeki bitkiler eserlerinde biçime dönüştü. Doğayla uyumlu, renkli, neşeli ve masalsı tasarımlarıyla Unesco Dünya Mirası'na dahil edilen 8 eserinin 7 tanesi Barselona’dadır. Bunlardan en ünlüsü yapımı hala devam eden La Sagrada Familia’dır. Gaudi, 1882’de Francesc de Paula Villar y Lozano tarafından yapımına başlanan bu kiliseyi tamamlama işini 1883'te üzerine aldı ve 1908’den itibaren başka hiçbir proje almadan 1926’daki ölümüne kadar sadece La Sagrada Familia ile uğraştı. Gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık semboller sistemi ve inancın gizemlerine ilişkin görsel açıklamalarla birleştirerek bir 20. yüzyıl katedrali yaratmak istedi ancak trajik ölümü onun bu hayalini tamamlamasına izin vermedi.

Hayatının büyük bölümünü ihtişamlı La Sagrada Familia'nın yapımına adayan Gaudi, bir gün eserinin tamamını görebilmek için geri geri yürürken gelen tramvayı görmez ve tramvayın çarpması sonucu ağır şekilde yaralanır. Üzerindeki kıyafetler sebebiyle dilenci zannedilir ve kimse yardım etmez. Hastaneye götürüldüğünde ise artık çok geçtir ve 10 Haziran 1926'da kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini kapatmıştır. Mezarı La Sagrada Familia’nın zemin katında bulunan bölüme yapıldı. Aynı katta, Gaudi’nin diğer heykellerini ve projelerini de görmek mümkün.