atih ilçesinde, Ayvansaray ile Fener arasında bulunan Balat semtindeki evler; rengarenk, genellikle 3 katlı, dar ön yüzlü, cumbalı ve içeriden merdivenlidir. Dışarıdan bakıldığında en belirgin özelliklerinden biri de kırmızı harman tuğla ile kaplı dış duvarlarıdır. Yığma kagir yapılar şeklinde tasarlanmış bu evlerin tavan ve taban kısımları da ahşap malzemeden yapılmıştır. Ayrıca yer çinisi kullanılarak estetik bir görüntü oluşturulmuştur.

Zengin bir Bizans mirasına sahip olan Balat; eski bir Musevi mahallesi olmasıyla birlikte, halen büyük bir Musevi nüfusuna sahiptir. Ayrıca 15. yüzyılda İspanya’dan sürgün edilen Sefaradlar, Balat’a yerleşmişlerdir. UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında korunan ve bazıları restore edilen Balat’taki evlerin çoğunluğu 18. ve 19. yüzyıldan önce ahşap yapıdaydı. Fakat burada çıkan pek çok yangın nedeniyle ahşap binaların büyük bir kısmı yanmıştır ve daha sonra kagir yapılar tercih edilmiştir. Tek katlı yapılar oldukça azdır ve evler genellikle birbirine yapışık ikili ya da üçlü şekilde inşa edilmiştir.

Rengarenk boyalı sokaklarında yerli ve yabancı turistleri ağırlayan, İstanbul’un ikonik mahallelerinden biri haline gelen Balat; orijinalliğini koruyabilen evleriyle son yılların en popüler semtlerindendir.