Mimari ve tasarımda çığır açan Bauhaus ekolünün temelleri 1919’da Almanya’nın Weimar kentinde, Mimar Walter Gropius tarafından atılmıştır. Brüt beton, beyaz sıva kullanımı, asal geometrik dik açılı formlar, yalınlık, sadelik ve standardizasyonu öne çıkaran detaylarıyla Bauhaus; kendine özgü evrensel bir mimarlık ve tasarım dili yaratmıştır.

1919’da Weimer’da kurulan Bauhaus Okulu, 14 yıl faaliyet göstererek, yetiştirdiği sanatçı, tasarımcı ve mimarlar sayesinde sanayileşme ile sanatın birleşimindeki en önemli simgelerden biri haline dönüşmüştür. Standartların dışında bir eğitim metodolojisiyle mimarlık, sanat, endüstriyel ve grafik tasarımın kesiştiği bu okula Walter Gropius’tan sonra, Hannes Meyer ve Mies van Der Rohe gibi önemli mimarlar başkanlık etmiştir. Bauhaus Okulu, bütün sanatların birleşmiş olduğu en temel noktanın binalar olduğunu vurgulamış, şehir tasarımı, yapı, planlama ve teknik ressamlığın tamamının bir arada olduğu temel bir eğitim vermeyi hedeflemiştir. 1919-1925 arasında Weimer’da hizmet vermiş, 1926’da Dessau’da, Unesco Dünya Kültür Mirası Eserleri arasında yerini alan Walter Gropius imzalı yeni binasına taşınmış, 1932’ye kadar burada eğitim verilmeye devam edilmiştir. 1932 ile 1933 yıllarında da Berlin’de hizmet vermiş, 1933’te artan Nazi baskısı ve maddi sorunlar nedeni ile okul kapatılmıştır. 1937’de Chicago’da kurulan Yeni Bauhaus Okulu, daha sonra Illinois Tasarım Enstitüsü olarak yeniden adlandırılmış ve günümüzde eğitim vermeye devam etmektedir.

Bauhaus Sanat Akımının mimari yaklaşımında pratik, basit ve fonksiyonel olan sorgulanmaktadır. Berlin’deki Siemensstadt bölgesi Bauhaus akımının en önemli örneklerinden biridir.

1925’te Marcel Breuer’in tasarladığı Wassily koltuk, Bauhaus sanat akımının ikonik eserlerinden biridir. Koltuğun formlarında bisiklet tasarımından esinlenilmiştir. 1924’te Marianne Brandt tarafından tasarlanan çay demliği de öne çıkmaktadır. Ayrıca Uluslararası Barselona pavyonu için 1929’da Mies van der Rohe tarafından tasarlanan koltuk, paslanmaz çelik iskeleti ve yalın estetiğiyle Bauhaus akımının ikonik tasarımlarındandır.