İstanbul’un en şık binalarından olan ve her dönem popularitesini koruyan Doğan Apartmanı, Belçikalı banker bir aile olan Helbig Ailesi tarafından 1894 yılında inşa ettirilmiştir. Helbig Apartmanı olarak da anılan yapı, Galata Kulesi’ne çıkan yolda, Serdar-ı Ekrem Sokak’ta yer alır.

İtalyan mimari stilini yansıtan apartmanın tasarımı “U” şeklinde, 400 metrekarelik bir iç avlunun etrafını sarmaktadır. Dışarıdan görülmeyen iç avlunun bahçe düzenlemesi zamanın İngiltere Başkonsolosu Roger Short’un eşi Victoria Short tarafından gerçekleştirilmiştir. Birbirinden farklı girişlere sahip 4 bloktan oluşan apartmanda toplam 49 daire bulunuyor. A bloğunun her katında üç, B bloğunda ise tek daire bulunan apartman yerleşkesinde, C ve D bloklarında her katta ikişer daireye yer verilmiştir. Apartmanın en üst katında, eski zamanlarda hizmetli odaları olarak kullanılan, daire sahiplerine ait depolar bulunmaktadır. Şehir manzarasına sahip terasında ise herkesin kullanımına açık kütüphane ve spor salonu yer alır.

Çok kez el değiştiren; dolayısıyla da birkaç kez ismi değişen apartman, 1919 yılında Mair de Botton tarafından satın alınmış ve adı bir süreliğine “Botton Han” olarak değiştirilmiştir. 1929 yılında ise ipotek nedeniyle Berlin merkezli Victoria Sigorta şirketinin eline geçmiş, “Victoria Han” olarak hayatına devam etmiştir. Son olarak 1942 yılında Kazım Taşkent tarafından satın alınan yapı, çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden oğlu Doğan’ın anısına, Doğan Apartmanı ismiyle değiştirilmiştir.

Türk sinemasının “Eşkıya”, “Muhsin Bey” gibi ölümsüz eserlerinin bazı sahnelerine de ev sahipliği yapan Doğan Apartmanı, bugün hala eşsiz mimarisiyle tarih sahnesinde kendisine yer bulmaktadır.