1958 yılında dünyaya gelen Han Tümertekin, mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde tamamlamış, İstanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans ve 1982-1983 yılları arasında Paris’te Bernstein Champetier Vidal ve Düldönen’in atölyesinde mimarlık stajını yapmıştır. 1986 yılında Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri’ni kuran ünlü mimar, Türkiye’den başka, Hollanda, Japonya, Kanada, İngiltere ve Fransa’da projeler gerçekleştirmiştir. Strasbourg’da da Atelier Han Tumertekin adında mimarlık ofisi bulunmaktadır.

1992 yılından bu yana; Harvard University Graduate School of Design, Paris’teki Ecole Spéciale d’Architecture ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’da konuk öğretim üyeliği yapmaktadır. Ayrıca verdiği konferanslar ve yönettiği workshoplar ile mimarlık etkinliklerinde yer almaktadır.

Seçilmiş projeleri Harvard University Press tarafından bir monografi olarak yayınlanmış, Domus, Abitare, Architectura Viva, d’Architecture, ‘World Atlas of Contemporary Architecture’, ‘Atlas of 21st Century World Architecture’ gibi yayınlar Tümertekin’in çalışmalarına yer vermiştir.

Aldığı en önemli ödüllerden biri 2004’te B2 Evi ile elde ettiği Ağa Han Mimarlık Ödülü’dür. 2007 Ağa Han Mimarlık Ödülü de dahil olmak üzere pek çok jüride görev almaktadır. 2008 yılından bu yana da Ağa Han Mimarlık Ödülleri Yönetim Kurulu üyesidir.

Beyoğlu’ndaki SALT Galata, SALT Beyoğlu ve Robinson Crusoe 389 Kitabevi, Moğolistan’daki T.C. Ulan Batur Büyükelçiliği İkametgah Binası, Paris’teki Cafe Turc ve Strazburg’daki Türkiye Cumhuriyeti Misyon Binaları en bilinen eserleri arasındadır.