Royal Ontario Müzesi, Kanada’nın Ontario Eyaleti’ne bağlı Toronto şehrinde yer alan dünya kültürleri, sanat ve doğa tarihi müzesidir. Merak uyandıran mimarisiyle müze, Kanada’nın en büyük, Kuzey Amerika’nın da en büyük müzelerinden biridir. Toronto'lu mimarlar Frank Darling ve John A.Pearson tarafından tasarlanan orijinal binanın (şimdi batı kanadı) mimari stili, İtalyan ve Neo-Romanesk’in bir sentezidir. Yapı yoğun bir şekilde kütlelidir. Queen’s Park’a bakan doğu kanadı Alfred H. Chapman ve James Oxley tarafından tasarlanmıştır. Doğu kanadının zemini Bizans esintili dairesel bir şekildeydi ve müzenin ayrıntılı sanat dekorasyonunu ve yeni bir ana girişi içeriyordu. Ancak Queen’s Park cephesi, orijinal yapının ağır İtalyan tarzından kopmuş, Neo-Bizans tarzında düzenlenmiştir.

İhtişamlı tasarım anlayışıyla modernizmin temellerine uzanan yapı 1914 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Toronto Üniversitesi ile birebir yakın ilişkilerini sürdüren müze yönetimi, uzmanlık ve kaynaklarını da üniversite ile paylaşmaktan geri kalmamıştır. 1968 yılına kadar Toronto Üniversitesi’nin doğrudan kontrolü ve yönetimi altında olan müze, aynı zamanda dünyanın en geniş araştırma ve koruma faaliyetleri ile Kanada’nın en büyük saha araştırma kurumu konumundadır.

2007 yılına kadar kurulduğu günden kalan görüntüsüyle ziyarete açık olan müze aynı yıl Mimar Daniel Libeskind’in genişleme çalışmalarıyla değişime uğrar. The Kristal ismi verilen cam ve alüminyum malzemelerden oluşturulan, 1980’lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern bir mimari stile sahip olan yapı, müzenin genişlemesiyle birlikte oldukça merak uyandırıcı bir görüntüye sahip olmasını sağlamıştır.

Altı milyondan fazla eseriyle ziyaretçilerine kültürel bir şölen sunan müze, dört farklı galeriye ev sahipliği yapmaktadır. Art deco tasarımlardan, nadir minerallere kadar birçok farklı alanda ürünlerin ve kalıntıların sergilendiği müze, Kanada’da Britanya Kolumbiyası’ndaki Burgess Dağı bölgesinde yer alan, dünyanın en ünlü fosil alanlarından biri olan Burgess Şeyli’nden gelen 150.000’den fazla örneğin bulunmasıyla dünyanın en büyük fosil koleksiyonuna sahiptir.