1946 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünü bitiren Turgut Cansever, okul yıllarında, önemli mimarlarımızdan Sedad Hakkı Eldem’in asistanlığı görevini yürütür. 1949 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde doktorasını tamamlamasının ardından 1950-51 yıllarında Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde öğretim üyeliği yapar. 1951’de kendi mimarlık bürosunu açar ve çeşitli kurumlara danışmanlık hizmeti vermeye devam eder. “Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları” isimli doktora tezi aynı zamanda Türkiye’de sanat tarihi alanında yazılan ilk doktora tezi olarak kabul edilir. 

Yaşamı boyunca birçok önemli görevde bulunan Turgut Cansever, bugün ölümsüz eserleriyle her kesimden insanın saygısını kazanmıştır. "Ertegün Evi" bu eserleri arasında en bilinenlerindendir. Turgut Cansever’in iki kanatlı tarihi Salih Efendi Konağı’nı koruyarak, Ahmet ve Mica Ertegün çifti için tasarladığı konut projesi, Ağa Han Ödülü’ne layık görülür. Türk Tarih Kurumu Binası ve Demir Evleri Projesi de mimarın, aynı ödüle layık görülmüş diğer eserleridir.

Turgut Cansever; mimar, şehir planlamacısı ve aynı zamanda bir düşünürdür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. “Bilge Mimar” olarak da tanınır. Kent, imar ve koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı’nı tasarlayan isim olarak tarihe kazınmıştır.