Amsterdam’ın en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden olan Van Gogh Müzesi, şehrin müzeler bölgesi olan Rijksmuseum’un güneyinde yer almaktadır. 1853 doğumlu Vincent Van Gogh’un eserleri, müzede tarih sırasına göre sergilenmektedir. Ünlü ressamın hayatının farklı dönemlerinde yaşadıklarından ve başından geçen trajik olaylardan nasıl etkilendiği de müzede açıkça görülebilmektedir. Toplam 5 kattan oluşan yapı, Van Gogh’a ait eserlerle dolu.

1963 yılında Mimar Gerrit Rietveld, Amsterdam’da bulunan Vincent Van Gogh Müzesi’ni tasarlamak için görevlendirilmiştir. Projeye başladıktan 1 yıl sonra, 25 Haziran 1964’te vefat etmiştir. Bu üzücü olay sonucunda Rietveld’le birlikte çalışan mimar Joan van Dillen projenin başına geçmiş, orijinal eskizlerdeki tasarıma bağlı kalarak Vincent van Gogh Müzesi’nin tasarımını tamamlamıştır. Ancak, Joan van Dillen’in de 1966 yılında hayatını kaybetmesi sonucunda, tasarımın detay kısımlarını Mimar Jan van Tricht üstlenmiştir.

Müzenin ana binasının tasarımı Mimar Gerrit Rietveld’e, geçici sergilerin yapıldığı ek binanın tasarımı ise Mimar Kisho Kurokawa’ya aittir. Giriş kat ve 3. katta; Van Gogh’un yanı sıra Claude Monet, Edouard Manet, Renoir, Rodin ve Delacroix gibi başka ressamların eserleri de sergilenmektedir. 1. katta; Vincent Van Gogh’un yapılış tarihi ve yapıldığı yere göre sınıflandırılmış eserleri mevcuttur. 2. katta ise; çizimlerin ve taslakların korunduğu bir bölüm yer almaktadır. Ek Binada ise; Van Gogh’un ve başka sanatçıların eserlerinden oluşan geçici sergiler bulunmaktadır.