Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Kulübü’nün İstanbul Büyükada Şubesi, 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine açılmıştır. 1950 yılında Anadolu Kulübü yönetimi, artan ihtiyaçları sebebiyle yeni bir otel binası yaptırmak istemiş̧ ve bir mimari proje yarışması düzenlemiştir. Yarışmayı kazanan Turgut Cansever ve Abdurrahman Hancı’nın tasarımı projelendirilmiş, Anadolu Kulübü Oteli’nin yapımı 1957 yılında tamamlanmıştır.
Dönemin modern mimarlığının en önemli temsilcilerinden olan Le Corbusier’in etkilerinin gözlemlenebildiği Anadolu Kulübü Oteli ile Paris’teki İsviçre Pavyonu’nun benzerliği dikkat çekmektedir. Yerel mimarinin çağdaş öncüsü olarak tarihte yer eden Anadolu Kulübü Oteli; beyaz ve uzun bir prizma seklinde, betonarme karkas bir yapıdır. Arka cephesinde hem geçirgenliği sağlayan hem de hem mahremiyeti koruyan Türk Osmanlı mimari ürünü olan kafesler kullanılmıştır. Anadolu Kulübü Oteli’nin giriş̧ katında market, kuaför, terzi gibi günlük ihtiyaçların karşılanabildiği yerler bulunmaktadır. Hem bir merdiven hem de bir rampayla ulaşılabilen birinci katta geniş bir teras, konferans ve toplantı salonları yer almaktadır. Geniş̧ bir hol ve oturma bölümünün hemen ardında yer alan merdivenlerle otel odalarına ulaşılmaktadır. Anadolu Kulübü Oteli’nde tüm odalar denize yönelecek şekilde düz bir hatta sıralanmaktadır.
Anadolu Kulübü Oteli, tarihi ve odalarının manzarasıyla kendine hayran bırakan, Büyükada’nın ikonik yapılarından biridir.
ANADOLU KULÜBÜ OTELİ
İstanbul'a Değer Katanlar
Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Kulübü’nün İstanbul Büyükada Şubesi, 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine açılmıştır. 1950 yılında Anadolu Kulübü yönetimi, artan ihtiyaçları sebebiyle yeni bir otel binası yaptırmak istemiş̧ ve bir mimari proje yarışması düzenlemiştir.