Mimari yeteneklerinin yanı sıra, şair ve usta bir yazar olarak da anılan Cengiz Bektaş, 1934 yılında Denizli’de doğmuştur. Sırasıyla; İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olduktan sonra eğitim için gittiği Almanya’da Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirmiştir. 1959-1962 yılları arasında Münih’te Prof. Dr. Fred Angerer ve Alexander Baron von Branca’nın ortak kurdukları mimarlık bürosunun yönetimini üstlenmiştir.

1959 yılından itibaren sürdürdüğü “serbest mimar” çalışma düzenini uzun süre korumuş, bu sırada Mimar Sinan Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu gibi eğitim kurumlarında dersler vermiştir. Bektaş, aynı zamanda konuk öğretim üyeliği sıfatıyla Makedonya, Almanya ve ABD’de de dersler ve konferanslar vermiş, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanlığı görevini yürütmüş, Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 1963 yılında Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık şirketini kurmuştur.

Almanya’da girdiği yarışmalarda aldığı 2 ödülün yanı sıra, 1963–1969 yılları arasında değişik mimarlık, şehircilik yarışmalarına girmiş ve 25’in üzerinde ödül kazanmıştır. Ayrıca Ağa Han Mimarlık Ödülü, Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülü, Mimar Sinan Büyük Ödülü, Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, PEN Türkiye Şiir Ödülü gibi farklı alanlarda birçok prestijli ödüle de layık görülmüştür. Mimari yapısıyla Cumhuriyet dönemini simgeleyen 20 eserden biri olan Ankara’daki Türk Dil Kurumu Binası; Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Türkiye Büyükelçiliği (Bonn, O. Vural ve V. Özsan ile birlikte, 1964), Etimesgut Camisi ve Denizli Merkez Bankası Şubesi en çok bilinen birkaç mimari eseridir.