Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde yer alan, İstanbul’un en eski pasajlarından biri olan Çiçek Pasajı; 1876 yılında inşa edilmiştir. Hristaki Zografos Efendi, İtalyan mimar Cleanthy Zanno’ya çizdirdiği proje ile içinde bir çarşı ve apartman bulunduran, yeni tipte bir bina yaptırmıştır. 1876’da yapımı biten binanın altında, o dönemde moda olan, Paris tarzında düzenlenmiş 24 dükkan, üstünde ise 18 lüks daire bulunmaktaydı. Dükkanların oluşturduğu pasaja Hristaki Pasajı, binaya ise; Cite de Pera adı verilmişti.
İstiklal Caddesi’ne bakan görkemli kapısı; heykel ve kabartmalarla bezelidir. Kapının üst kısmında; bir çocuk heykeli ile süslenen, Roma rakamlarının kullanıldığı bir saat bulunmakta, fakat günümüzde çalışmamaktadır. Pencerelerde yer alan korinth sütunları, meyve salkımları ve yaprak ilgi çekici detaylar arasındadır. Karyaditler, en üst katın orta bölümünde yer alan aslan ve insan başları da 19. yüzyıl mimari özelliklerinin tipik örneklerindendir.
1908’de pasajın içerisinde birçok çiçek dükkanının açılmasıyla Hristaki Pasajı olarak anılan yer Çiçek Pasajı adını almıştır. 1940 yılında pasajın içerisinde bir restoran açılmış, 1950’lerde çiçekçiler başka sokaklara doğru taşınmıştır. 1950’li yılların sonunda Çiçek Pasajı, tümüyle yemekli eğlence mekanlarının bulunduğu bir yer haline gelmiştir.
ÇİÇEK PASAJI
İstanbul'a Değer Katanlar
Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde yer alan, İstanbul’un en eski pasajlarından biri olan Çiçek Pasajı; 1876 yılında inşa edilmiştir. Hristaki Zografos Efendi, İtalyan mimar Cleanthy Zanno’ya çizdirdiği proje ile içinde bir çarşı ve apartman bulunduran, yeni tipte bir bina yaptırmıştır.