Fikret Mualla Saygı; 1903 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde doğmuştur. Saint Joseph Fransız Okulu’nda ve Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra mühendislik eğitimi alması için ailesi tarafından Almanya’ya gönderilmiştir. Yurt dışına çıktığı bu dönemde resim yeteneğini fark etmiş, bu yönde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Çok kısa bir süre içerisinde çalışmaları Alman dergilerinde yer almıştır. 

Yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle Türkiye’ye dönen Fikret Mualla Saygı, İstanbul’da Lüküs Hayat, Deli Dolu, Saz Caz gibi operetler için kostümler çizmiştir. Nazım Hikmet’in Varan 3 isimli şiir kitabını resimlemiş, İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun Yeni Adam dergisi için desenler hazırlamıştır. 1939 yılında da Uluslararası New York Fuarı Türk Pavyonu için “İstanbul” konulu çalışmalar hazırlamıştır. 1938’de Ses dergisi için de desenler çizmiştir. Aynı dönemde Ses’te yayımlanmak üzere “Masal” ve “Üsera Karargahı” adlı iki öykü kaleme almıştır.

İstanbul ve Paris’te yaşayan insanları, sokakları, kafeleri sirkleri ve balıkçıları resmetmeyi seven Fikret Mualla Saygı, resimlerini genellikle guaj boya ile yapmıştır. Eserleri Picasso tarafından övülmüş, satın alınmıştır. Ayrıca Picasso’ya hediye ettiği eserleri de bulunmaktadır.

Ünlü ressam; Remzi Raşa, Hakkı Anlı, Abidin Dino, Selim Turan, Avni Arbaş, Nejat Devrim, Mübin Orhon ve Albert Bitran ile birlikte Paris Türk Ekolü pentür sanatçılarından biridir. En bilinen resimleri arasında Cazcılar, Oturan Adamlar, Kafe, Marsilya’da Fransız İşçileri Bir Kahvede, Ayasofya, Paris’te Bir Sokak, Baloncu ve Balık Pazarı bulunmaktadır.