Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli çağdaş Türk mimarlarından biri olan Hayati Tabanlıoğlu 1927 yılında Ankara’da doğmuştur. 1950 yılında mezun olduğu İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden sonra başvurduğu ETH Zürih’te (Zürih Federal
Teknoloji Enstitüsü) çalışma fırsatı yakalamıştır. Emin Onat, Paul Bonatz gibi büyük isimlerden aldığı mimarlık eğitimini 1954 Yılında Hannover Teknik Üniversitesi’nde Alman Profesör Graubner’in yanında yaptığı opera ve tiyatro konulu doktora çalışmasıyla taçlandırmıştır.
Kariyer hayatı boyunca pek çok başarılı projeye imza atan Tabanlıoğlu, 1946 yılında yapımına başlanılan ancak bir türlü bitirilemeyen Atatürk Kültür Merkezi için de düşünülen isimdi. 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete açılan bina, 1,5 yıl sonra yanmış, yeniden kazandırma çalışmaları için ikinci kez Hayati Tabanlıoğlu’ndan destek alınmıştır. Tabanlıoğlu, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) 1977 yılındaki ikinci açılışından sonra gerçekleştirdiği Yeşilköy Havalimanı düzenlemesi ve dış hatlar terminal projesi çalışmalarıyla kariyerine devam etmiştir.
Oğlu Murat Tabanlıoğlu ile ortaklığı sonucu şirketleşen Tabanlıoğlu Mimarlık adı altında Doğan Medya Center İstanbul projesini gerçekleştirmiştir. 1969-1984 yılları arasında Uluslararası İstanbul Atatürk Havalimanı Projesi için genel yerleşme planı, teknik blok ve kontrol kulesi, elektrik, enerji santralları, idare binası ve yeni terminal binasını tasarlamıştır. Galleria Alışveriş Merkezi, Yat Limanı, Regatta Çarşısı, Holliday Inn Crowne Plaza gibi projelerini kapsayan Ataköy Turizm Kompleksi, Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi, Barbaros Ticaret Merkezi gibi ünlü yapıların mimarıdır. 1989 yılında “Galleria Alışveriş Merkezi” ile ICSC (Alışveriş Merkezleri Uluslararası Konseyi) En İyi Mimari Tasarım Ödülü’nü kazanmıştır. Aydın Boysan ile Sofya Opera Uluslararası Mimari Proje Yarışması’nda 4.’lük Ödülü, oğlu Murat Tabanlıoğlu ile tasarladıkları Doğuş İstinye Turizm ve Ticaret Merkezi ile de T.M.M.O.B Mimarlar Odası En İyi Yapı Ödülü’nü almıştır.