Sanskritçe “Güneş” anlamına gelen Mehrangarh, 1459 yılında Rao Jodha tarafından, yaklaşık 120 metrelik bir dağ üzerine yaptırılmıştır. Mehrangarh Kalesi’nin surları 36 metre yüksekliğinde ve 21 metre genişliğindedir. Kaleye giriş yapabilmek için 7 kapıdan geçmek gerekmektedir. Her kapının özel bir ismi vardır ve Lahapol – Demir Kapı yani üçüncü kapının girişinde duvara kazınmış 15 tane el izi bulunmaktadır. Bu izler, 1843 yılında Mihrace Man Singh hayatını kaybettiğinde, kendilerini ateşe atarak öldüren 15 eşinin anısına yaptırılmıştır.
Kalenin tamamı kırmızı kum taşından yapılmıştır ve Jharoka denilen cumbalı pencereler ve kafesli bölümler ile fazlasıyla ihtişamlı bir görüntü sunmaktadır. Mehrangarh Kalesi’nin tanık olduğu savaşlardan kalan mermi ve top izleri bazı surlarda ve duvarlarda görülebilmektedir.
Kalenin üç bölümü oldukça dikkat çekmektedir, Thakhat Vilas, Zenana Mahal ve Chamunda Maha Tapınağı. Thakhat Vilas, Maharaja Thakhat Singh tarafından dışarıdaki sıcaktan en az etkilenecek şekilde yaptırılmıştır. Penceresiz olduğu için içerisi olağanüstü bir şekilde dekore edilmiş, freskler ve aynalarla döşenmiştir. Zenana Mahal, harem salonu olarak geçmekte ve çok ince işlerle, bezeli tavan yapısıyla dikkat çekmektedir. Mehrangarh Kalesi’nde de diğer saraylardaki gibi haremdeki kadınlar ayrı yerlerde bulunuyorlardı. Fakat, saray yaşantısını gözlemlemelerine izin verildiği için bu harem salonu da kafesli bir şekilde düzenlenmiştir ve 250 farklı çeşit süsleme bulunmaktadır. Chamunda Maha Tapınağı, Mehrangarh Kalesi’nin Loha Pol kapısından çıktıktan sonra 1,5 kilometre ileride bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde süslü odalar denilen, isimlerinin Moti Mahal (İnci Sarayı), Phoo Mahal (Çiçek Sarayı) ve Şuh Mahal (Huzur Sarayı) olduğu 3 farklı oda bulunmaktadır.
Günümüzde Mehrangarh Kalesi’nin girişinde halk müziği yapan müzisyenler, restoranlar, sergiler ve müzeler bulunuyor. Ayrıca kalenin dünyaca ünlü birçok filme ev sahipliği yaptığını da unutmamak gerek.
MEHRANGARH KALESİ
Zamanın Ruhu
Sanskritçe “Güneş” anlamına gelen Mehrangarh, 1459 yılında Rao Jodha tarafından, yaklaşık 120 metrelik bir dağ üzerine yaptırılmıştır. Mehrangarh Kalesi’nin surları 36 metre yüksekliğinde ve 21 metre genişliğindedir. Kaleye giriş yapabilmek için 7 kapıdan geçmek gerekmektedir. Her kapının özel bir ismi vardır ve Lahapol – Demir Kapı yani üçüncü kapının girişinde duvara kazınmış 15 tane el izi bulunmaktadır.