İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan Mısır Apartmanı, şehrin en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi ile komşudur. 1910 yılında yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından Hovsep Aznavuryan’a kışlık konak olarak yaptırılmıştır. Mısır Apartmanı, İstanbul’un ilk betonarme yapılarından biri olma özelliği taşımaktadır.

1905 yılında inşasına başlanan, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı olan Art Nouveau tarzındaki yapının malzemelerinin büyük bir bölümü Fransa’dan getirildi. Yapım aşaması yaklaşık olarak 4,5 yıl sürdü ve 1910 yılında tamamlanarak Abbas Halim Paşa’ya teslim edildi. Zemin katta dükkanlar, en üst katın bir bölümünde çamaşırhane, kalan bölümünde ise teras bulunuyordu ve orijinalinde 6 katlıydı. Giriş kapısı ve ön cephesi İstiklal Caddesi’ne bakan Mısır Apartmanı, gösterişli balkonları, loca boşlukları ve ilk kattaki geniş pencereleriyle dikkat çekmektedir. Dış cephenin en karakteristik özelliği ise yalın süslemelerle bezenmiş kesme taştan yapılma duvarlar ve cephe heykelleridir.

Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın ölümünün ardından, varisleri tarafından katlara ayrılması için apartmana dönüştürülmüş ve 1940 yılında dönemin ünlü iş adamlarından biri olan Hayri İpar’a satılmıştır. Gerçekleşen bu satışın ardından mevcut binaya 2 kat daha eklenmiş, 9. katın ruhsatı alınmış, ancak bu 9. katın yapımı gerçekleşmemiştir. Ayrıca zemin katla 8. kat arası çalışan bir asansör eklenmiştir. 2000 yılında Mısır Apartmanı tekrar el değiştirmiştir.

Zamanında Mehmet Akif Ersoy ve Mithat Cemal Kuntay’ın bu binada yaşadığı bilinmekte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Diş Hekimi Sami Günzberg’in muayenehanesi de Mısır Apartmanı’nda bulunmaktaydı. Günümüzde apartmanın çeşitli katlarında restoran, tiyatro salonu, sanat galerileri, lokaller ve çalışma ofisleri yer almaktadır.