Sıra dışı strüktürleriyle yardıma muhtaç bölgelerdeki işlevsel eserleri ve özellikle 1999 Gölcük depremiyle yakından tanıdığımız Shigeru Ban 1957 yılında Tokyo’da doğmuştur. 1984 yılında Güney Kaliforniya Mimarlık Enstitüsü’nden mezun olmuştur.

Mimari tutkusu daha çok Japon mimarisinden esinlenerek başlamış, kariyer basamaklarında yol aldığı süre boyunca tutkusunu kendi mimari bakış açısıyla harmanlamayı tercih etmiştir. Mimarlık mesleğini maddi perspektiften uzaklaştırarak “temel ihtiyaç” seviyesine indirgeyen, bu amaçla ürettiği tasarımlarını da dünyanın felaketlerle boğuşan dört bir yanına ulaştıran Shigeru Ban, bulunabilecek en kolay ve ucuz malzemelerle felaketlerden zarar gören insanların yardımına koşmuştur.

Yapıtlarında özellikle geri dönüşümlü malzemeleri tercih eden Shigeru Ban, karton borulardan konser salonları, kiliseler, barınaklar, ofis binaları, müzeler tasarlamış ve hayata geçirmiştir. Özellikle afet bölgeleri için tasarladığı bu karton yapılarıyla dünya genelinde tanınırlık elde etmiş, 2014 Yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür.

Japonya’daki Kâğıt Kilise, Yeni Zelanda’daki Karton Levha Kilisesi, İtalya’daki Kâğıt Konser Salonu çok bilinen eserlerinden birkaçıdır.